Ghid: Cum se foloseste ChatGPT
Aplicațiile bazate pe Inteligență Artificială se dezvoltă de la o zi la alta, într-un ritm frenetic. Asistăm cu toții la acest progres galopant, ca la a doua naștere a internetului. Unii dintre noi sunt plini de „anxietate AI”, în vreme ce alții, curioși și entuziasmați, testează constant aceste aplicații.
ChatGPT a fost una dintre primele, cel puțin dintre cele cu succes răsunător. Și când spunem asta, nu exagerăm. Lansat în 2022, chatbotul creat de OpenAI a ajuns la un milion de utilizatori în numai cinci zile. Pentru comparație: Instagram a avut nevoie de două luni și jumătate până acolo, Spotify de cinci, Facebook de zece, iar Netflix de trei ani și jumătate.
Disponibil inclusiv în limba română, ChatGPT a prins, pentru că îi poți scrie așa cum i-ai scrie oricărei persoane: poți cere clarificări și poți insista și reformula atunci când textul pe care ți-l întoarce nu te satisface. Și a mai prins pentru că poate mereu să revină cu noi răspunsuri, unele articulate și susținute.
Deși folosit de oameni din întreaga lume, ChatGPT rămâne însă utilizat în mod precar, multă lume mai degrabă jucându-se cu el. Astfel, mulți întreabă în primul rând despre ei înșiși și se distrează cu rezultatele, adesea eronate. Asta pentru că, nefiind persoane publice (sau suficient de publice), ChatGPT nu are suficientă informație pentru a oferi răspunsuri pertinente.
Totuși, ChatGPT poate fi folosit în feluri extrem de practice, atât în viața profesională, cât și în cea personală.
ChatGPT poate fi „intern”-ul tău personal, dacă știi să-l hrănești cu „prompt”-uri
În loc să-l vedem ca pe o entitate care ne-ar putea fura job-ul în viitor, putem să-l vedem pe ChatGPT ca pe unealta pe care o vom putea folosi, pentru ca slujbele noastre să presupună mai puțin efort.
Chiar dacă, adesea, unele rezultate mai trebuie ajustate de către utilizator, ele sunt un bun punct de plecare pentru rezolvarea mai ușoară a sarcinilor de zi cu zi de la muncă.
Oricum, trebuie ținut minte că spre deosebire de versiunea de ChatGPT accesibilă online tuturor, care oferă uneori rezultate greșite sau părtinitoare, fiind limitat la lumea anului 2021, cea mai recentă variantă premium a aplicației, ChatGPT 4, are datele la zi și este mai „personal”. Poate să-ți răspundă la întrebări cu alte întrebări și oferă răspunsuri mai ample, de peste 25.000 de cuvinte, spre deosebire de cel la liber, care poate întoarce doar 3.000 de cuvinte.
Ce este de fapt cel mai important atunci când discutăm cu ChatGPT sunt „prompt-urile”, adică textele pe care i le oferim aplicației ca input. Practic, ce și cum îi cerem să facă.
Un prompt poate fi ceva foarte simplu, ca o întrebare sau o propoziție, sau poate fi ceva mai complex – un text mai amplu, care să țină cont de anumiți parametri.
Un lucru este însă clar ca lumina zilei: cu textul tău se lucrează, așa că, cu cât ești mai clar și mai specific, cu atât ChatGPT va putea să te ajute mai bine.
Tocmai de aceea, la scurt timp după declanșarea febrei „boților” AI, a apărut și o mică industrie de nișă: „prompt-urile” contra cost.
Pentru câțiva dolari, primești rețete cu ce trebuie și cum trebuie să-i ceri unui program AI, pentru a obține textul, imaginea sau rezultatul dorit.
La fel de important este să dedici căsuțe de chat câte unui singur subiect, pentru ca AI-ul să îți dea rezultate din ce în ce mai bune, în funcție de categoriile diverselor prompt-uri. Adică să ai un chat axat exclusiv pe scrierea de discursuri, altul exclusiv pe antrenamente fitness și așa mai departe.
Poți să vezi acest AI ca pe un fel de intern angajat în corporația personală a vieții tale.
Cineva sau ceva care este capabil să ajute oamenii în diverse poziții din zona comunicării, de exemplu. Oamenii de social-media pot să-l folosească cerându-i subiecte largi despre „subiectul X”, pe baza cărora să-și creeze calendarul de postări. Pot să-i ceară chiar propriu-zis postări de social media.
Ghid de folosire a ChatGPT
Activarea ChatGPT este un proces destul de simplu. Producătorul vă permite să vă folosiți instrumentul, de exemplu, în mesagerie (Slack sau Messenger) sau pluginul Merlin ChatGPT, dar principala modalitate de a porni Chat GPT este să accesați pagina în care puteți discuta cu AI. Mai ales că noul chatbot este acum disponibil oficial în Ucraina și înțelege bine limba ucraineană. Prin urmare, vom discuta exact despre această metodă.
După ce intrați pe pagina de chat la adresa https://chat.openai.com, vi se va oferi opțiunea de a vă conecta sau de a înregistra un cont nou. Din păcate, dezvoltatorul nu vă permite să utilizați sistemul fără a furniza datele dvs. Deci, alegeți cea mai rapidă opțiune: conectați-vă, apoi utilizați, de exemplu, contul dvs. Google pentru a vă conecta la chat.
Cum să conversezi cu ChatGPT?
Conversația cu AI începe în partea de jos a ecranului, unde există un câmp pentru a vă introduce întrebarea. În mod implicit, ChatGPT răspunde în limba engleză (afișează dacă tastați un șir aleatoriu de caractere care nu are niciun sens logic), dar doar spuneți „Bună ziua” în ucraineană și sistemul va înțelege imediat în ce limbă doriți să comunicați.
Incheiere - Directia ChatGPT si a OpenAI
Ca orice tehnologie, ChatGPT inca are limitari. Nu înțelege contextul în modul în care o face un om și poate genera informații inexacte. Utilizează-l ca un instrument, nu ca o sursă definitivă de adevăr.
Cu toate acestea, ChatGPT este un instrument incredibil de versatil care îți poate face viața mult mai ușoară, iar OpenAI a adus aplicații variate, de la automatizare la asistență și învățare, facand din acest tool un must-have pentru oricine dorește să rămână competitiv în era digitală.