Impactul Inteligentei Artificiale asupra Pietei Muncii

Impactul Inteligentei Artificiale asupra Pietei Muncii

În urma unui an marcat de ample concedieri colective, care a lovit dur în special companiile globale, inclusiv pe cele din zona IT și Tech, specialiștii în resurse umane susțin că tendința va continua și în 2024.

Organizația Mondială a Muncii anticipează o ușoară creștere a șomajului, cu două milioane de persoane. Nu vor lipsi contradicțiile, la fel ca anul trecut, când deficitul de personal s-a suprapus cu disponibilizările, uneori chiar și la aceiași angajatori.

Panorama a analizat impactul reducerilor de personal și maniera în care companiile și angajații se adaptează la transformările din peisajul ocupării forței de muncă. Ce se întâmplă cu salariile și cum rezistă joburile în fața AI?

Motivele disponibilizărilor

Vârfurile industriei IT, precum Google, Meta, Amazon, Intel, HP și mulți alții au făcut tăieri masive în rândul angajaților, care s-au soldat cu peste 240.000 de persoane concediate anul trecut. Valul s-a resimțit până în România, marcată de concedieri și în sectoare tinere, precum centrele de servicii, dar și în industrii precum cea a automobilelor sau a bunurilor cu vânzare rapidă (FMCG).

De ce recurg companiile la astfel de măsuri?

Câteva răspunsuri găsim în cel mai recent studiu făcut de Lee Hecht Harrison (LHH), lider global în servicii de consiliere în carieră și sprijin pentru căutarea unui job. Cercetarea a fost derulată în Australia, Canada, Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, în 2023.

O cauză invocată pentru concedieri este externalizarea unor servicii către țări cu mână de lucru ieftină – India mai ales, dar și introducerea tehnologiilor, respectiv automatizările sau Inteligența Artificială (AI) generativă.

Urmările concedierilor pentru angajații rămași: stres și burnout

Cercetarea LHH arată că în pandemie s-au făcut angajări în exces, iar asta nu a rămas fără consecințe. Pentru a-și redimensiona corect echipele, companiile au decis să dea afară oameni pe bandă rulantă, uneori în mai multe valuri.

Paradoxal, în timp ce disponibilizau personal, aceleași firme se aflau în plin proces de recrutare pentru anumite poziții unde exista un deficit de competențe.

Potrivit studiului, 35% dintre cei rămași în companii au devenit mai puțin implicați, iar 34% din angajații ocoliți de valurile de concedieri au demisionat ulterior, după ce au găsit noi oportunități pe piața muncii.

Redimensionarea echipelor a adus, pe lângă incertitudine în cadrul organizației, și burnout în rândul angajaților, nevoiți să se adapteze la un volum mai mare de muncă, în condițiile tăierilor masive de personal, notează LHH.

Ajutor pentru concediați

Anul 2023 a fost unul în care și băncile au făcute cele mai multe tăieri masive de personal de la precedenta criză economică încoace, relata Financial Times într-o analiză publicată recent. Mai precis, 60.000 de angajați de la primele 20 de bănci ca importanță în lume au fost dați afară anul trecut.

Disponibilizările nu țin însă cont de vârstă, apreciază specialiștii. Au fost vizați inclusiv tineri din generația Z, proaspăt intrată în piața muncii, în egală măsură în care au fost vizați angajați mai vechi.

Pachetele compensatorii sunt dictate de deciziile interne ale companiilor și de legislația privind protecția muncii, explică Raluca Pârvu, expert în HR. Iar în România, aceste legi sunt foarte puțin restrictive, astfel încât pentru companii este ieftin să meargă pe varianta concedierilor.

În cazul angajatorilor globali, salariații rămași fără loc de muncă au beneficiat de pachete compensatorii solide, care au constat în câteva luni de salariu și servicii de outplacement, adică sprijin pentru căutarea unui job și consiliere în carieră.

Impactul AI în piața muncii

Diversitatea este cuvântul cheie și când vine vorba de modalitățile de lucru. Automatizările și AI își fac simțită prezența tot mai mult pe piața muncii și nicio industrie nu este la adăpost.

Prin urmare, toate joburile cu operațiuni repetitive, cu rutină simplă, vor putea fi înlocuite la un moment dat de o mașină.

Call-center-ele, centrele de servicii, băncile, asiguratorii, casierii din marile lanțuri de magazine, unele joburi industriale de precizie sau foarte repetitive se automatizează cu viteză crescută, sub ochii noștri.

Forumul Economic Mondial arată, într-un raport dat publicității recent, că numărul posturilor de specialist în inteligență artificială și machine learning va crește cu 40% până în 2027, ceea ce va duce la crearea unui milion de noi locuri de muncă.

Tranziția verde va sta la baza înființării a peste 30 de milioane de joburi până în 2030, în timp ce locurile de muncă din sectorul construcțiilor s-ar putea dubla în următorii șase ani, potrivit documentului citat.

Cum să rămâi interesant pentru angajatori

Chiar dacă vor exista joburi noi în piața muncii, pierderile din următorii cinci ani vor fi mai mari, subliniază același document. Organizația Mondială a Muncii anticipează o ușoară creștere a șomajului anul acesta, cu două milioane de persoane, atingând un total de 190,8 milioane la nivel mondial și o rată globală de 5,2%, față de 5,1% în 2023.

Într-un astfel de context marcat de incertitudine, soluția este ca salariații să ia în considerare acest scenariu, chiar și dacă lucrează pentru companii dintre cele mai reputate.

„Un reflex bun ar fi să-și păstreze angajabilitatea, să se formeze continuu, să nu se bazeze pe faptul că mereu au fost vânați de alte companii”, spune experta în resurse umane Raluca Pârvu.

Pentru a rămâne angajabil pe piața muncii, într-un context ce urmează să fie dominat de noi tehnologii, e nevoie să te adaptezi constant și să-ți dai interesul pentru formarea profesională continuă.

Mai mult