Aproape 40% din locurile de muncă din întreaga lume vor fi afectate de inteligența artificială (FMI)
Creșterea inteligenței artificiale (IA) va avea un impact asupra a 60% din locurile de muncă din economiile avansate și de pe unele piețe emergente din întreaga lume, potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.
Cu puțin timp înainte de a pleca duminică la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos (Elveția), șefa FMI a avertizat asupra consecințelor masive pe care utilizarea crescută a inteligenței artificiale le-ar putea avea pe piața mondială a muncii, adâncind inegalitățile și lăsând milioane de oameni fără loc de muncă.
"Slujba ta poate dispărea cu totul - ceea ce nu este bine - sau inteligența artificială îți poate îmbunătăți munca, astfel încât vei fi de fapt mai productiv și nivelul veniturilor tale poate crește", a declarat ea într-un interviu acordat AFP la Washington.
Cum va influența inteligența artificială piața muncii?
Potrivit lui Georgieva, impactul va fi ceva mai mic pe piețele emergente, unde 40% din locurile de muncă vor fi afectate. În țările cu venituri mici, acest număr scade la 26%.
Aceste estimări se regăsesc într-un raport al FMI, care spune că jumătate dintre locurile de muncă vor fi afectate negativ de IA, în timp ce restul ar putea beneficia de pe urma introducerii noii tehnologii.
"Pentru cealaltă jumătate, aplicațiile de inteligență artificială ar putea executa sarcini-cheie efectuate în prezent de oameni, ceea ce ar putea reduce cererea de forță de muncă, ceea ce ar duce la scăderea salariilor și la reducerea angajărilor. În cele mai extreme cazuri, unele dintre aceste locuri de muncă ar putea dispărea", scrie Georgieva în raport.
"Pe piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare, inteligența artificială va avea probabil un impact mai puțin benefic - ceea ce ar putea exacerba decalajul digital și disparitatea veniturilor între țări", potrivit lui Georgieva.
De asemenea, se așteaptă ca persoanele în vârstă să sufere cel mai mult de pe urma impactului IA.
Noi reglementări pentru inteligența artificială
Potrivit șefei FMI, acesta este momentul să se introducă noi politici care să abordeze aceste preocupări existente, cum ar fi plasele de siguranță socială și programele de reconversie profesională.
"Trebuie să ne concentrăm să ajutăm în special țările cu venituri mici să se miște mai repede pentru a putea prinde oportunitățile pe care le va prezenta inteligența artificială", a spus ea.
"Cu alte cuvinte, îmbrățișați-o, se apropie. Așadar, inteligența artificială, da, un pic înfricoșătoare. Dar este, de asemenea, o oportunitate extraordinară pentru toată lumea".
Subiectul impactului inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă este așteptat să fie un subiect important pe agenda WEF de la Davos.